Kofta występuje we wielu kuchniach. Jej odmiany głownie różnią się mięsem i sposobem podania..
Mięso jest często mieszane z innymi składnikami, takimi jak ryż, warzywa i jaja w celu wytworzenia gładkiej pasty.
Kotleciki są czasem wykonane z ryb lub warzyw , zamiast czerwonego mięsa, zwłaszcza w Indiach.
Mogą być z grilla, smażone, gotowane na parze, gotowane, pieczone lub marynowane, i mogą być podawane z pikantnym sosem.
Różnice występują w Afryce Północnej, w basenie Morza Śródziemnego, Bałkanów i Indiach.
Według badań przeprowadzonych w 2005 przez Knorr było 291 różnych rodzajów kofta w Turcji.
W krajach arabskich, kofta jest zazwyczaj w kształcie cylindrów w kształcie cygara, takie możecie spotkać w Egipcie.
Początkowo koftę robiono tylko z jagnięciny.
Istnieje wiele odmian regionalnych, wśród nich wyróżnia się niezwykle duża "Tabriz kuftesi" robiona w Azerbejdżanie ( Iran ) , o przeciętnej średnicy 20 cm.
W Azji Środkowej Kofta jest gotowana z liberalnych ilości tłuszczu ogona . [ 3 ]
Kofty zostały wprowadzone do Indii z muzułmańskich podbojów . Kotleciki w indyjskiej i pakistańskiej kuchni są zwykle gotowane w przyprawionym sosem lub curry, a czasem duszone z jaj na twardo.
Dania Kofta są bardzo popularne wśród imigrantów z subkontynentu indyjskiego w Wielkiej Brytanii i są powszechnie dostępne we wielu indyjskich restauracjach na Wyspach. Wegetariańskie kotleciki są zazwyczaj spożywane przez Hindusów, z wyjątkiem Kaszmiru Hindusów, którzy na ogół wolą kotleciki mięsne.
Brytyjskie danie "Scotch Egg" jest inspirowane przez Mongolskie danie "nargisi kofta" ("narcyz Kofta" ), gdzie jaja na twardo są otoczone warstwą pikantnego Kofta.
Brytyjskie danie "Scotch Egg" jest inspirowane przez Mongolskie danie "nargisi kofta" ("narcyz Kofta" ), gdzie jaja na twardo są otoczone warstwą pikantnego Kofta.
W Bengalu oraz w regionie wschodnich Indii, kotleciki są wykonane z krewetek, ryby, zielonych bananów, kapusty, a także mielonego mięsa koziego.
W Kaszmirze (region Indii) stosuje się baraninę w przeciwieństwie do wołowiny lub jagnięciny.
W Kaszmirze (region Indii) stosuje się baraninę w przeciwieństwie do wołowiny lub jagnięciny.
W kuchni libańskiej Koftę zazwyczaj wytwarza się przez zmieszanie wołowiny mielonej z cebula, pietruszka, zielem angielskim, pieprzem i solą.
W kuchni marokańskiej, kofta mogą być przygotowane w taginie (naczynie przypominające wazę/bulionówkę z kapeluszem) .
W kuchni greckiej są to zazwyczaj smażone kotlety z mięsa mielonego i jedzone z tzatziki lub jogurtem.
W Albanii są zwykle wykonane z wołowiny, cielęciny, mięsa wieprzowego lub ich mieszaniny.
Na zdjęciu widzicie mieszankę przypraw do Kofta z Knorr zakupionych w SenzoMall w Hurghadzie.
Przepis:
1 opakowanie mieszanki wsypujemy do 0,5 kg mięsa i zalewamy 0,5 szklanki wody, mieszamy i odstawiamy na 5 minut, następnie smażymy formując kotleciki, cygara, pulpety, szaszłyki, co chcemy.
1 opakowanie mieszanki wsypujemy do 0,5 kg mięsa i zalewamy 0,5 szklanki wody, mieszamy i odstawiamy na 5 minut, następnie smażymy formując kotleciki, cygara, pulpety, szaszłyki, co chcemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz