Składniki:
(2 porcje)
(2 porcje)
4 łyżki syropu dyniowo-korzennego (przepis poniżej)
2 podwójne espresso
250 ml mleka
do dekoracji: bita śmietana oraz mieszanka przypraw: tartej gałki muszkatołowej, mielonego imbiru w proszku, cynamonu, cukru wanilinowego, w równych proporcjach np. po 1/2 łyżeczki
2 podwójne espresso
250 ml mleka
do dekoracji: bita śmietana oraz mieszanka przypraw: tartej gałki muszkatołowej, mielonego imbiru w proszku, cynamonu, cukru wanilinowego, w równych proporcjach np. po 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
1. Przygotować syrop dyniowo-korzenny (przepis poniżej).
2. Zaparzyć kawę oraz ubić (spienić mleko - przy pomocy np. takiej spieniarki).
3. Do kubków z gorącą kawą wlać syrop (po 2 łyżki), wymieszać i polać (z wysoka) gorącym spienionym mlekiem.
4. Udekorować bitą śmietaną i posypać mieszanką przypraw.
2. Zaparzyć kawę oraz ubić (spienić mleko - przy pomocy np. takiej spieniarki).
3. Do kubków z gorącą kawą wlać syrop (po 2 łyżki), wymieszać i polać (z wysoka) gorącym spienionym mlekiem.
4. Udekorować bitą śmietaną i posypać mieszanką przypraw.
Syrop dyniowo-korzenny:
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka cynamonu w proszku
1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
1/3 szklanki mleka skondensowanego słodzonego (może być naturalne lub o smaku karmelowym) lub niesłodzonego z 4 łyżkami cukru
1/4 szklanki purée z upieczonej dyni
będzie też potrzebne sitko oraz kawałek gazy metrowej lub cienkiej ściereczki kuchennej lub filtr do kawy przelewowej
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka cynamonu w proszku
1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
1/3 szklanki mleka skondensowanego słodzonego (może być naturalne lub o smaku karmelowym) lub niesłodzonego z 4 łyżkami cukru
1/4 szklanki purée z upieczonej dyni
będzie też potrzebne sitko oraz kawałek gazy metrowej lub cienkiej ściereczki kuchennej lub filtr do kawy przelewowej
Przygotowanie:
1. Do rondelka wlać wodę, dodać przyprawy: imbir, cynamon i gałkę muszkatołową oraz wanilię. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 5 minut, odstawić z ognia i zostawić na 15 minut.
2. Następnie przecedzić przez sitko wyłożone gazą lub filtrem do ekspresu. Jeśli syrop bardzo zgęstniał, przed przelaniem przez sitko można rozcieńczyć go przegotowaną wodą.
3.Docisnąć tak aby na sitku zostały tylko przyprawy, a odcedzony syrop był jak najbardziej klarowny (jeśli trochę ziaren dostanie się do środka, to zapewne opadną na dno naczynka i będzie można zlewając syrop do innego pojemnika pozbyć się tego osadu).
4. Do powstałego syropu dodać mleko skondensowane słodzone (lub mleko niesłodzone z cukrem) i wymieszać do rozpuszczenia (w razie potrzeby można podgrzać).
5. Dodać purée z upieczonej dyni i dokładnie wymieszać lub zmiksować.
6. Syrop jest już gotowy do użycia. Można go jeszcze doprawić cukrem. Przechowywać go w lodówce.
2. Następnie przecedzić przez sitko wyłożone gazą lub filtrem do ekspresu. Jeśli syrop bardzo zgęstniał, przed przelaniem przez sitko można rozcieńczyć go przegotowaną wodą.
3.Docisnąć tak aby na sitku zostały tylko przyprawy, a odcedzony syrop był jak najbardziej klarowny (jeśli trochę ziaren dostanie się do środka, to zapewne opadną na dno naczynka i będzie można zlewając syrop do innego pojemnika pozbyć się tego osadu).
4. Do powstałego syropu dodać mleko skondensowane słodzone (lub mleko niesłodzone z cukrem) i wymieszać do rozpuszczenia (w razie potrzeby można podgrzać).
5. Dodać purée z upieczonej dyni i dokładnie wymieszać lub zmiksować.
6. Syrop jest już gotowy do użycia. Można go jeszcze doprawić cukrem. Przechowywać go w lodówce.
Kawusie oczywiście możecie kupić również w Starbucks'ie lub McDonalds.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz