wtorek, 28 października 2014

Sarmale.


Sarmale to jedno z tradycyjnych dań rumuńskich.
Sarmale to coś jak nasze gołąbki. Tylko znacznie mniejsze, zrobione z różnych rodzajów mięsa i owinięte liściem kapusty kiszonej lub liściem winogron.
Rumuni kiszą całe główki kapusty, stąd mają takie liście.
Rumuńskie sarmale są owinięte w liście kiszonej kapusty, ale spokojnie mam trochę przerobiony przepis, który sprawdziłam.
Składniki:
2 główki kapusty włoskiej
3/4 kg kiszonej kapusty
75 dag mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
25 dag wędzonej słoniny (lub boczku)
6 łyżek oliwy
cebula
8 ząbków czosnku
2 i 1/2 łyżki ryżu
gruba kromka chleba (lub kajzerka)
łyżka posiekanego koperku
2 łyżeczki świeżych listków tymianku
sól
mielony pieprz
10 ziarenek pieprzu
4 liście laurowe
50 dag boczku w plastrach
kilka gałązek świeżego koperku
50 dag pokrojonych w plasterki pomidorów (lub pomidory z puszki)
starty twardy ser owczy
gęsta kwaśna śmietana
słodka papryka w proszku
Sposób przygotowania:
1. Z kapusty usunąć zewnętrzne liście i blanszować je we wrzątku 2 min, osączyć. Ściąć twarde nerwy z liści. Wyciąć głąb. Główkę kapusty umieścić w garnku z wrzącą wodą. Obgotować 2 min. Zdejmować liście, po jednym. W ten sam sposób postąpić z drugą główką kapusty. Pozostałe po oddzieleniu liści środki pokroić, wymieszać z odciśniętą kiszoną kapustą (ok. szklanki soku zostawić).
2. Mięso wymieszać ze zmieloną słoniną lub boczkiem, odstawić. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek oraz ryż i smażyć 10 min. Dodać 60 ml gorącej wody i podgrzewać na małym ogniu, aż ryż wchłonie płyn.
3. W miseczce namoczyć chleb, a następnie odcisnąć i rozdrobnić. Chleb wymieszać z mięsem i słoniną. Dodać ryż z cebulą i czosnkiem, koperek, tymianek, sól i świeżo zmielony pieprz oraz dwie łyżki zimnej wody. Wymieszać.
4. Do osobnej miski wlać 750 ml wody i szklankę soku z kapusty, dodać ziarenka pieprzu i liście laurowe. Mięsno-ryżowy farsz zawijać w sparzone liście kapusty.
5. Do dużego rondla wlać na dno 2 łyżki oliwy i położyć warstwę pokrojonej słodkiej kapusty mieszanej z kiszoną. Na tym ułożyć plasterki boczku, na których umieścić pojedynczą warstwę gołąbków. W ten sam sposób układać dalej warstwami. Na wierzchu ułożyć warstwę kapusty. Na tym poukładać gałązki koperku i wlać mieszankę wody z sokiem z kapusty. Przykryć kilkoma liśćmi kapusty. Polać resztą oliwy i gotować na małym ogniu ok. 1 godz. 30 min. Po tym czasie rozsunąć na boki liście kapusty. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry pomidory (lub pomidory z puszki wraz z zalewą) i gotować kolejne 30 min.
6. Przed podaniem przełożyć do wygrzanego naczynia i posypać tartym serem. Gołąbki podawać ze śmietaną, posypane papryką.
To trochę polska wersja sarmale, ale uwierzcie mi na słowo, że są naprawdę dobre.
Jeśli chcecie zaskoczyć rodzinę czy znajomych trochę innym smakiem gołąbków, to gorąco polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz