Jest to chyba najbardziej popularne danie chińskie na całym świecie. Co prawda, ja marynuje mięso na noc, ale czasami idę na łatwiznę i po prostu kupuje gotowe półprodukty.
Składniki:
1 kg wieprzowiny (łopatka, biodrówka lub szynka)
4 cebule
1 ząbek czosnku
sos sojowy
sok z jednej cytryny
3-4 łyżki cukru
1 puszka pomidorów (miksujemy je)
1 kg wieprzowiny (łopatka, biodrówka lub szynka)
4 cebule
1 ząbek czosnku
sos sojowy
sok z jednej cytryny
3-4 łyżki cukru
1 puszka pomidorów (miksujemy je)
Sposób przyrządzenia:
1. Marynujemy mięso na całą noc: bitki z wieprzowiny mieszamy ze sosem sojowym, ząbkiem czosnku, imbirem, z sokiem z połowy cytryny oraz pieprz i sól do smaku.
2. Na drugi dzień: podsmażyć wieprzowinę na patelni na rozgrzanym oleju razem z marynatą.
3. Dodać pół szklanki wody i dusić przez 20 - 30 min.
4. Potem przełożyć mięso na grilla na parę minut. Jeżeli nie mamy grilla to na chwile do piekarnika lub na patelnię z grillowanym spodem. Podpieczone mięso kroimy w paski, ale kawałek zostawiamy w całości.
5. W tym samym czasie robimy sos: siekamy cebulę i smażymy przez parę minut. Następnie dodajemy wywar bez mięsa, cukier, zmiksowane pomidory oraz resztę soku z cytryny. Dusimy razem przez 10-20 minut minut dodając sherry.
2. Na drugi dzień: podsmażyć wieprzowinę na patelni na rozgrzanym oleju razem z marynatą.
3. Dodać pół szklanki wody i dusić przez 20 - 30 min.
4. Potem przełożyć mięso na grilla na parę minut. Jeżeli nie mamy grilla to na chwile do piekarnika lub na patelnię z grillowanym spodem. Podpieczone mięso kroimy w paski, ale kawałek zostawiamy w całości.
5. W tym samym czasie robimy sos: siekamy cebulę i smażymy przez parę minut. Następnie dodajemy wywar bez mięsa, cukier, zmiksowane pomidory oraz resztę soku z cytryny. Dusimy razem przez 10-20 minut minut dodając sherry.
Gotowy sos podawać z mięsem z Bami lub Nasi.
Na zdjęciu jest Babi Pangag z Nasi z restauracji, z której zamawiamy, mniej więcej musi to tak wyglądać.
Ale ja oczywiście, jak wspomniałam wcześniej mam trochę lepszy sprawdzony przepis.
Składniki:
1 kg wieprzowiny (łopatka, biodrówka lub szynka)
4 opakowania Babi Ketchup lub 2 słoiki Babi Pangag Saus.
1 słoik kiełków sojowych.
4 opakowania Babi Ketchup lub 2 słoiki Babi Pangag Saus.
1 słoik kiełków sojowych.
Przygotowanie:
1. Marynuje mięso w sosie sojowym i 1 gotowym Babi Ketchup lub gotowym 1 Babi Pangag Saus.
2. Mięso najpierw grilluje lub smażę na gorącym tłuszczu bez marynaty, potem do usmażonego mięsa (Well-Done) dodaje marynatę, resztę Babi Ketchup lub Babi Pangag Saus, dodaje trochę wody i duszę.
3. Wyciągam mięso ze sosu, kroje bitki w paski.
4. Do sosu dodaje kiełki sojowe i mieszam.
5. Wylewam kiełki na dno kwadratowych miseczek a następnie warstwowo układam pocięte w paski bitki (jak na zdjęciu) i zalewam sosem.
6. Podaje z Bami lub Nasi.
2. Mięso najpierw grilluje lub smażę na gorącym tłuszczu bez marynaty, potem do usmażonego mięsa (Well-Done) dodaje marynatę, resztę Babi Ketchup lub Babi Pangag Saus, dodaje trochę wody i duszę.
3. Wyciągam mięso ze sosu, kroje bitki w paski.
4. Do sosu dodaje kiełki sojowe i mieszam.
5. Wylewam kiełki na dno kwadratowych miseczek a następnie warstwowo układam pocięte w paski bitki (jak na zdjęciu) i zalewam sosem.
6. Podaje z Bami lub Nasi.
Smacznego!!!
Mój przepis jest szybszy i prostszy i zawsze będzie smakowało jak to z restauracji.
Dajcie znać, czy Wam się udało i który przepis był lepszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz