sobota, 30 sierpnia 2014

Przetwory owocowe.


Pokazywałam już moje słoiki do przetworów na DeCo by Karolina a teraz czas na przepisy.
Powidła śliwkowe: przepis mam od mojej babci Teresy, która powidła gotuje 3 dni. Śliwki myjemy, wycinamy pestki, suszymy na durszlaku. Do szerokiego garnka wkładamy odrobinę masła i 2-3 łyżeczki cukru. Na wolnym ogniu karmelizujemy cukier, ciągle mieszając (zabieg ten pomoże nam uchronić trochę powidła przed przypalaniem), dodajemy owoce i gotujemy na małym ogniu przez około 3 godziny intensywnie mieszając, następnie odstawiamy na noc. Następnego dnia dodajemy cukier (na 1 kg owoców 1 szklanka cukru i powidła są słodkie) i kwasek cytrynowy (substancja konserwująca) i gotujemy przez około 1,5 godziny. Odstawiamy na noc. Zagotowujemy powidła i przelewamy je do wypasteryzowanych słoików.
Dżem z jeżyn: jeżyny myjemy i dobrze suszymy. Wysypujemy na dno garnka warstwę około 2 cm i zasypujemy cukrem i znów owoce i cukier, aż zużyjemy wszystkie owoce. Ostatnią warstwą musi być cukier (na 2 l owoców 1 opakowaniu cukru żelującego) i przykrywamy czystą ścierką kuchenna, odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy przez około godziny i przelewamy do wypasteryzowanych słoików.


Konfitura z gruszki: konfitury się smaży a nie gotuje. Gruszki obieramy, wycinamy nasienie i kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy 0,5 kostki masła i wsypujemy 0,5 szklanki cukru, na małym ogniu karmelizujemy cukier. Dodajemy gruszki i smażymy, mieszając od czasu do czasu. Gdy gruszka puści cały sok i zacznie nam się robić zawiesina, to znaczy, że nasza konfitura jest już gotowa i możemy ją przełożyć do wypasteryzowanych słoików.
Ważne:
1. Umyj słoiki i mokre włóż do rozgrzanego piekarnika na temp. 100C na około i trzymaj je tam 10-15 min, następnie w takie gorące słoiki wlewaj, powidła, dżemy, konfitury, soki, itp. Gwarantuję to najlepszą pasteryzację przetworów.
2. Moja konfitura z gruszek ma ciągle jasny kolor, zawdzięczam to własnie karmelizacji cukru na maśle przed smażeniem konfitury, sposób ten również dotyczy jabłek z cynamonem, moreli, brzoskwiń, nektaryn, ananasa, pomarańczy w celu np. zrobienia tarty, jabłecznika, ciasta gruszkowo-morelowego, itp. Jeśli usmażymy w taki sposób owoce będą one miały jasny kolor a nie ciemny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz