Lokalnie przyjęto nazwę "Pastis" – (za prowansalskim dialektem w którym "pastís" oznacza mieszanie) jest to legendarny francuski aperitif, który pochodzi ze słonecznej Marsylii, gdzie został stworzony w 1932r.
W skład alkoholu wchodzi: anyż, lukrecja oraz zioła prowansalskie. Zawartość alkoholu wynosi 45%.
W skład alkoholu wchodzi: anyż, lukrecja oraz zioła prowansalskie. Zawartość alkoholu wynosi 45%.
Jeśli zatem wybieramy się na Lazurowe Wybrzeże czy to do Saint Tropez czy do Marseille uraczymy tego trunku.
Sposób serwowania:
Zmieszaj 5 części wody z jedna częścią Ricard i dodaj kilka kostek lodu. Powinno się jednak pamiętać o umieszczeniu lodu w szklance z alkoholem dopiero po dodaniu wody, aby zapobiec krystalizacji anetolu, która skutkuje w wytrącaniu się nieprzyjemnego oleistego osadu na powierzchni wysokoprocentowego napoju. Ciekawym efektem dodania wody do Ricard jest zmiana zabarwienia cieczy z przejrzyście bursztynowej na mleczno-żółtą.
Najbardziej znane marki : Pastis 51, Ricard, Berger, Bardouin, Casanis, Janot i Granier
Na zdrowie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz