Jest to turecki napój alkoholowy o zapachu anyżowym destylowany najczęściej ze świeżych winogron (yaş üzüm rakısı), rodzynek lub z fig (incir rakısı).
Zawiera 40-50% alkoholu. Jest uważany w Turcji za narodowy napój.
Tradycyjnie podaje się go z wodą. Po rozcieńczeniu mętnieje i staje się biały (tzw.efekt ouzo), prawdopodobnie ze względu na to jest potocznie nazywana aslan sütü, co znaczy dosłownie "lwie mleko" (aslan znaczy też silny, odważny mężczyzna, stąd aslan sütü - mleko dla odważnych mężczyzn).
Tradycyjnie podaje się go z wodą. Po rozcieńczeniu mętnieje i staje się biały (tzw.efekt ouzo), prawdopodobnie ze względu na to jest potocznie nazywana aslan sütü, co znaczy dosłownie "lwie mleko" (aslan znaczy też silny, odważny mężczyzna, stąd aslan sütü - mleko dla odważnych mężczyzn).
Zatem w Turcji możecie uraczyć tego trunku w postaci lokalnych drinków alkoholowych w hotelach z All Inclusive.
Na zdrowie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz