środa, 20 sierpnia 2014

Pindasatesaus.



Jest to sos na bazie masła orzechowego (z hol. pindakaas) można go stosować do szaszłyków z kurczaka, ryżu, frytek czy dań z wieprzowiny.
Mój mąż mówi, że to jest najlepsze jedzenie jakie mogli wymyślić Holendrzy, czyli szaszłyki z kurczaka w pindasatesaus.

Zaskoczcie znajomych nową odsłoną szaszłyków. Sos jest bardzo prosty w przygotowaniu i zajmuje kilka minut.

Podaje Wam przepis, który ja sama stosuje:
proporcja 3:2:1
3 - masło orzechowe
2 - polski ketchup z "włocławka" w słoiku
1 - woda
1 łyżeczka do smaku sambal oelek
1. W rondlu roztapiamy masło orzechowe.
2. Dodajemy ketchup i wodę.
3. Ciągle mieszamy dodając sambal oelek lub chilli jeśli nie mamy sambal oelek.
4. Przelewamy gorący sos w wysokie naczynie i zamaczamy w nim gotowe usmażone lub upieczone szaszłyki z kurczaka i tak serwujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz