czwartek, 28 sierpnia 2014

Poolse stamppot/ Polski tłuczony garnek.


Stamppot ( "stampen" – tłuc, ubijać i "pot" – garnek ) to holenderska potrawa jednogarnkowa, której głównym składnikiem są ugotowane tłuczone ziemniaki.
Przykładami najbardziej znanych stamppot są:
boerenkoolstamppot – ziemniaki z jarmużem i holenderską wędzoną kiełbasą (rookworst),
zuurkoolstamppot – ziemniaki z kiszoną kapustą i holenderską wędzoną kiełbasą (rookworst),
hutspot – ziemniaki z pokrojoną cebulą i marchwią, serwowane z ugotowanym mięsem wołowym od żeberek,
Hete Bliksem – ziemniaki i jabłka, serwowane z boczkiem lub holenderską wersją kaszanki.
andijviestamppot – ziemniaki i surowa lub ugotowana pokrojona na paseczki endywia (kuzynka sałaty), wymieszane z kawałkami mocno usmażonego boczku i słoniny,
stamppot prei – ziemniaki i pory z pokrojonym w kostkę żółtym, dojrzałym serem, serwowany do holenderskiej wersji kotleta mielonego (gehaktbal),
stamppot spitskool – ziemniaki i poszatkowana biała kapusta, podawany z kiełbasą (rookworst).

Holendrzy jędzą stamppot jako danie główne. Ja zaś mam kilka swoich własnych przepisów, do których wykorzystuje taki sam sposób przygotowania jak stamppot.
Polski stamppot według mojego przepisu, możemy podawać jako urozmaicenie w towarzystwie ryby, jajka sadzonego, smażonej kiełbaski, kotleta schabowego, kotleta mielonego, itp., ale nigdy jako główne danie.
Składniki:
ziemniaki
koper (to jest to czego właśnie nie znają Holendrzy)
marchew
cebula
1 kostka masła
50-100 ml śmietany 12%
Wersja urozmaicona:
boczek pokrojony w kostkę
kiełbaska podwawelska
pora
Ilość składników zależy od garnka i ilości ziemniaków. Proporcja w stosunku do ziemniaków powinna być 5:1.
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy, wrzucamy do garnka, solimy i gotujemy.
2. Marchew trzemy na tarce, cebulkę kroimy w kosteczkę, koper siekamy.
3. Ugotowane ziemniaki odlewamy i tłuczemy, wrzucamy posiekaną kostkę masła, startą marchew, pokrojoną drobno cebulkę, posiekany koper i przykrywamy pokrywką aż się masło rozpuści.
4. Ponownie tłuczemy tak, aby wszystkie składniki się wymieszały.
5. Dodajemy śmietanę i ponownie tłuczemy.

Ważne:
1. Jeśli chcielibyście serwować tak zrobiony stamppot z rybą w dowolnie postaci, dodajcie do stamppot wyciśnięty sok z cytryny.
2. Jeśli chcielibyście zrobić wersję z boczkiem, kiełbasą, porą to musicie przesmażyć to składniki na maśle na patelni i wlać je do garnka z ziemniakami i pozostałymi produktami.
3. Możecie w taki sposób robić dowolne mieszanki, wiem, że robi się również stamppot: z mięsem mielonym, z shoarmą, z krewetkami, z jabłkami (np. do kaczki byłoby dobre), itd.
Jeśli znacie jakiś nowy sposób zrobienie takiej formy ziemniaków jako dodatku do naszych tradycyjnych polskich dań, piszcie w komentarzu, również chętnie spróbuje.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz