Porterówkę można już kupić gotową w sklepach, ale...
Zrobiona przez siebie jest doskonała, odpowiednio słodka i procentowa.
Nalewkę wytwarza się z porteru z dodatkiem wanilii. Charakteryzuje się ciemną barwą, słodkawym smakiem (karmelowo-kawowym) z lekką goryczą i średnią mocą.
Zrobiona przez siebie jest doskonała, odpowiednio słodka i procentowa.
Nalewkę wytwarza się z porteru z dodatkiem wanilii. Charakteryzuje się ciemną barwą, słodkawym smakiem (karmelowo-kawowym) z lekką goryczą i średnią mocą.
Składniki:
0,5 l spirytusu 90 - 95%
1 l piwa porter (2 butelki)
cukier wanilinowy lub ekstrakt waniliowy (najlepsza jest laska wanilii)
ok. 1,5 szklanki cukru
0,5 l spirytusu 90 - 95%
1 l piwa porter (2 butelki)
cukier wanilinowy lub ekstrakt waniliowy (najlepsza jest laska wanilii)
ok. 1,5 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
1. Podgrzać piwo w rondlu do momentu aż zacznie się pienić.
2. Dodać cukier, cukier waniliowy (ewentualnie ekstrakt z wanilii lub laskę wanilii) i podgrzać do momentu aż cukry się rozpuszczą.
3. Ostudzić i następnie dodać spirytus.
4. Wlać do szklanych butelek i odczekać 2-6 tyg. (ale najlepsza jest po pół roku).
2. Dodać cukier, cukier waniliowy (ewentualnie ekstrakt z wanilii lub laskę wanilii) i podgrzać do momentu aż cukry się rozpuszczą.
3. Ostudzić i następnie dodać spirytus.
4. Wlać do szklanych butelek i odczekać 2-6 tyg. (ale najlepsza jest po pół roku).
Na zdrowie!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz