Przepis, który mój maż przywiózł z Qataru razem z imbirem Emotikon smile
Imbir w proszku, który został przez niego zakupiony jest o wiele bardziej aromatyczny i ostry niż ten, który jest dostępny w naszych sklepach.
Souvlaki, czy jak kto woli szaszłyki, możemy robić na grillu na dworzu lub w piekarniku w domu.
Składniki:
1 kg piersi z kurczaka
3 łyżki stołowe białego wytrawnego wina
3 łyżki stołowe oleju rzepakowego
sok z jednej cytryny
6 stołowych łyżek (ginger powder) sproszkowanego imbiru
1 ząbek czosnku
1 łyżka stołowa cebuli w proszku
1 łyżka stołowa pieprzu ceyeene
3 łyżki stołowe białego wytrawnego wina
3 łyżki stołowe oleju rzepakowego
sok z jednej cytryny
6 stołowych łyżek (ginger powder) sproszkowanego imbiru
1 ząbek czosnku
1 łyżka stołowa cebuli w proszku
1 łyżka stołowa pieprzu ceyeene
Sposób przygotowania:
1. Pierś kroimy w paski lub kostkę i nabijamy na patyki do szaszłyków.
2. Przygotowujemy marynatę: mieszamy wszystkie wymienione składniki i pędzelkiem smarujemy szaszłyki.
3. Przygotowane szaszłyki wkładamy do naczynia żaroodpornego i obklejamy folią i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
4. Pieczemy w tym naczyniu w piekarniku lub wykładamy na grilla.
2. Przygotowujemy marynatę: mieszamy wszystkie wymienione składniki i pędzelkiem smarujemy szaszłyki.
3. Przygotowane szaszłyki wkładamy do naczynia żaroodpornego i obklejamy folią i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
4. Pieczemy w tym naczyniu w piekarniku lub wykładamy na grilla.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz