poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Definicja Wódki.


Przy okazji chciałabym Wam zwrócić uwagę na taki ważny szczegół jakim jest definicja wódki, w końcu jest to po części nasze "Narodowe Dobro"...
Wódka jest to destylowany napój alkoholowy, który składa się głównie z wody i etanolu, czasem ze śladami zanieczyszczeń i środków aromatyzujących (Czysta lub Smakowa). Tradycyjnie, wódka jest produkowana przez destylację sfermentowanych ziaren lub ziemniaków lub ubocznego produktu przy produkcji cukru tzw. melasy.
Od 1890 roku, standard polski , rosyjski , ukraiński , estoński , łotewski , litewski i czeski wódki to 40% objętościowych alkoholu (nie więcej, ani nie mniej).
Wódka obecnie jest produkowana we wielu regionach:
1.Wschodnia Europa to główne miejsce produkcji wódki, każde państwo tutaj produkuje wódkę.
2. Rosja, Ukraina i Białoruś są petentami produkcji wódki na świecie.
3. Polska produkuję wódkę ze zbóż i ziemniaków i również eksportuję zboże w celu produkcji wódki do USA.
4. Finlandia oraz Kraje Nadbałtyckiej tj. Estonia, Łotwa i Litwa.
5. Szwecja w ostatniej dekadzie była głównym eksporterem tzw. potocznie "zacieru" do produkcji wódki o bardzo dużej zawartości alkoholu.
6. Zachodnia Europa tutaj znajdziemy destylarnie w Niemczech, Holandii i Wielkiej Brytanii.
7. USA i Kanada światowy lider w produkcji czystych wódek ze zbóż lub ziemniaków. ( Gdy zamawiasz w barze w USA lub Kanadzie wódkę zawsze pytają cie czy "wheat" zbożowa czy "potato" ziemniaczana")
8. Karaiby głównie wódka tutaj produkowana jest z melasy, ciemnobrązowy, gęsty syrop o odczynie słabo alkalicznym. Powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji cukru spożywczego. Jest produktem o zawartości około 40% sacharozy, której dalsze odzyskiwanie jest nieopłacalne. Głownie produkuję się "zacier" np. z cukru trzcinowego i eksportuję się go podobnie jak we Szwecji do innych destylarni.
9. Australia podobnie jak Karaiby produkuje głownie "zacier" z melasy i eksportuje go dalej.
10. Azja ma zaledwie odrobinę lokalnych wódek, najwięcej ich pochodzi z Japonii.
Unia Europejska ustanowiła minimum 37,5% dla "Europejskiej wódki" i musi być ona produkowana ze zbóż (z wyłączeniem kukurydzy) lub ziemniaków.
Produkty sprzedawane jako "wódka" w Stanach Zjednoczonych muszą mieć minimalną zawartość alkoholu 40% i również muszą być produkowane ze zbóż (z wyłączeniem kukurydzy) lub ziemniaków.
Dlatego zatem np. ouzo, zivania, riki, patis nie są to nigdy "lokalne wódki", nawet jeśli, ktoś Wam to próbuję wmówić.
Mam nadzieję, że ta definicja będzie z Wami przez całe życie...nie tylko przy butelce... ale i na niej...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz