Mimo, że za oknem już robi się zimno i wcale nie potrzeba Nam orzeźwienia, to jednak, czasami każda kobieta ma "swoje zachcianki", jedną z takich może być na pewno lemoniada ogórkowa. Gdy spróbujecie jej smaku, to nie raz on Wam się przypomni...
Składniki na pół litra:
pół długiego ogórka,
sok z 1 cytryny,
2 łyżki cukru pudru lub Stevia,
kostki lodu,
woda
pół długiego ogórka,
sok z 1 cytryny,
2 łyżki cukru pudru lub Stevia,
kostki lodu,
woda
1. Ogórka dokładnie myjemy, dzielimy na kawałki i blendujemy na papkę.
2. Zmielonego ogórka przecieramy przez sitko do miski, gdzie będziemy rozrabiać koncentrat lemoniady.
3. Wyciskamy do miski z koncentratem cytrynę.
4. Dosładzamy wedle uznania (cukier można zastąpić Stevią we wersji light) i mieszamy.
5. Do szklanki wkładamy kostki lodu, dekoracyjnie plastry ogórka lub mięty, wlewamy około 100 - 150 ml zrobionego koncentratu (2/3 pojemności szklanki) resztę uzupełniamy wodą gazowaną.
2. Zmielonego ogórka przecieramy przez sitko do miski, gdzie będziemy rozrabiać koncentrat lemoniady.
3. Wyciskamy do miski z koncentratem cytrynę.
4. Dosładzamy wedle uznania (cukier można zastąpić Stevią we wersji light) i mieszamy.
5. Do szklanki wkładamy kostki lodu, dekoracyjnie plastry ogórka lub mięty, wlewamy około 100 - 150 ml zrobionego koncentratu (2/3 pojemności szklanki) resztę uzupełniamy wodą gazowaną.
Jak Wam smakuje?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz