Zdradzę Wam niezawodny, sprawdzony i cukierniczy przepis na biszkopt.
A wiec tak, nie zawsze potrzebujemy takiego wielkiego biszkoptu jak na zdjęciu, ale chodzi o to, żeby zawsze zachować cukierniczą proporcję.
Dla tortownicy 24-25 cm.
Biszkopt niski-jednowarstwowy
Składniki:
3 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki:
3 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt średni- dwuwarstwowy
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt średni - grubo-dwuwarstwowy
7 jajek
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki cukru
7 jajek
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
1. Jajka muszą być zimne z lodówki. Wbijamy całe do wysokiej miski wsypujemy cukier i miksujemy według wskazówek zegara na puszystą masę ( w zależności od ilości jajek może to być od 10-40 minut, przy dłuższym miksowaniu, możemy sobie robić przerwy, ale musimy ubić jajka z cukrem na puszystą masę)
2. Do drugiej miski przesiewamy mąki (ziemniaczaną i pszenna)z proszkiem do pieczenia.
3. Do puszystej masy z jajek wsypujemy przesiane mąki z proszkiem.
4. Następnie, dłońmi lub drewnianą łyżką mieszamy ciasto według wskazówek zegara.
5. Tortownice smarujemy tłuszczem i wykładamy pergaminem.
6. Wylewamy ciasto z miski, używamy drewnianej łyżki do zgarnięcia ciasta, odgarniamy ciasto ze środka na boki drewnianą łyżką.
7. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 170C i pieczemy w zależności od ilości jajek: 3 jajka - 20 minut, 5 i więcej jajek 35-40 minut.
2. Do drugiej miski przesiewamy mąki (ziemniaczaną i pszenna)z proszkiem do pieczenia.
3. Do puszystej masy z jajek wsypujemy przesiane mąki z proszkiem.
4. Następnie, dłońmi lub drewnianą łyżką mieszamy ciasto według wskazówek zegara.
5. Tortownice smarujemy tłuszczem i wykładamy pergaminem.
6. Wylewamy ciasto z miski, używamy drewnianej łyżki do zgarnięcia ciasta, odgarniamy ciasto ze środka na boki drewnianą łyżką.
7. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 170C i pieczemy w zależności od ilości jajek: 3 jajka - 20 minut, 5 i więcej jajek 35-40 minut.
Ważne:
1. Wyrzucamy biszkopt z tortownicy i odklejamy pergamin.
2. Nigdy nie kroimy świeżego biszkopta.
3. Nie miksujemy jajek, jeśli już wsypaliśmy mąkę i nie używamy metalowej łyżki.
4. Nie trzepiemy łyżką o rant miski w celu zebrania ciasta z łyżki.
5. Dla pięknego żółtawego koloru możemy użyć szafranu lub kurkumy przesiewając przez sito razem z mąką.
6. Ubijamy zawsze zimne jajka, które leża jakiś czas w lodówce.
7. Żeby uzyskać taki biszkopt jak na zdjęciu trzeba użyć 11 jajek.
8. Jajka do biszkopta dajemy zawsze nieparzyście, a proporcja składników zawsze zwiększa się jak widzicie u góry.
2. Nigdy nie kroimy świeżego biszkopta.
3. Nie miksujemy jajek, jeśli już wsypaliśmy mąkę i nie używamy metalowej łyżki.
4. Nie trzepiemy łyżką o rant miski w celu zebrania ciasta z łyżki.
5. Dla pięknego żółtawego koloru możemy użyć szafranu lub kurkumy przesiewając przez sito razem z mąką.
6. Ubijamy zawsze zimne jajka, które leża jakiś czas w lodówce.
7. Żeby uzyskać taki biszkopt jak na zdjęciu trzeba użyć 11 jajek.
8. Jajka do biszkopta dajemy zawsze nieparzyście, a proporcja składników zawsze zwiększa się jak widzicie u góry.
A Wy macie jakieś sprawdzone sposoby na ciasto biszkoptowe?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz