czwartek, 4 września 2014

10 zasad Bento według Makiko Itoh.

10 zasad Bento według Makiko Itoh.
(opracowane na podstawie książki Makiko Itoh, Just Bento Cookbook. Everyday Lunches To Go, Tokyo 2010)


1. Uczyń Bento zdrowym i zbalansowanym.

Upewnij się, że twoje Bento zawiera wszystkie potrzebne proteiny (białko) i węglowodany. Zawsze dodawaj warzywa i mały owoc na deser, ponieważ owoce oprócz cukru zawierają też wiele cennych witamin. Pamiętaj, że najcenniejsze witaminy, minerały i błonnik znajdują się w warzywach. Poza tym warzywa cieszą oczy, ponieważ są bardzo kolorowe. W Bento warzywa nie są tyko dodatkiem, lecz przeciwnie – grają główną rolę pośród innych składników.
Jeśli jesteś na diecie, staraj się utrzymywać kaloryczność swego Bento na niskim poziomie, czyli ok. 600 kalorii lub mniej. Ponadto możesz regulować kaloryczność posiłku według swoich indywidualnych potrzeb poprzez wkładanie mniejszej ilości składników do swojego Bento.

2. Najlepsze Bento jest proste.

Nie spędzaj zbyt wiele czasu w kuchni przyrządzając swoje Bento, ponieważ istotą Bento jest prostota. Nie przesadzaj z ilością składników: wystarczy maksimum 4-5 elementów.

3. Bento musi być smaczne.

Każde Bento powinno smakować tak dobrze, aby osoba, która ma je zjeść, każdego ranka nie mogła się doczekać pory swojego śniadania. Nigdy nie pakuj do pudełka z Bento czegoś, co wydaje się być zdrowe, ale nie masz pewności, że istotnie tak jest. Upewnij się też, że jedzenie, które wkładasz do Bento boxu, jest smaczne nawet na zimno lub w temperaturze pokojowej, ponieważ w ten właśnie sposób zjadanych jest większość Bento.

4. Spraw, aby Bento było zabawne, kolorowe i atrakcyjne, ale… nie przesadź.

Ponieważ jemy nie tylko ustami, ale także oczami – Bento powinno być kolorowe i apetyczne. Jednakże pracochłonne i dopracowane w szczegółach dekoracje zatrzymaj na specjalne okazje. Generalną zasadą przy dekorowaniu Bento jest, aby nie zajęło ci to codziennie więcej niż 10 minut (łącznie z czasem potrzebnym na krojenie warzyw). Miej też na uwadze, że dobrze zbalansowane, kolorowe Bento jest już piękne samo w sobie, nawet bez wymyślnych ozdób.

5. Używaj lokalnie występujących, sezonowych składników.

Kiedy tylko jest to możliwe, używaj naturalnych i świeżych składników, a trzymaj się z daleka od dań gotowych i wysoko przetworzonego jedzenia. Prawdziwe Bento składa się ze świeżych warzyw i owoców oraz ekologicznie wyprodukowanego mięsa i drobiu. Jeśli już używasz składników przetworzonych (takich, jak np. fasolka z puszki, wędlina), staraj się jeść tylko takie, które mają jak najmniej chemicznych dodatków w swoim składzie. Zasad tych warto przestrzegać nie tylko w Bento, ale w ogóle podczas gotowania jakiegokolwiek posiłku.

6. Zwróć uwagę na higienę i sposób przechowywania.

Kiedy zapakujesz swoje Bento do pudełka, zazwyczaj przez jakiś czas pozostaje ono w temperaturze pokojowej, zanim będzie zjedzone, dlatego zawsze przestrzegaj bezpiecznych zasad pakowania Bento (więcej na ten temat przeczytasz w osobnym artykule).

7. Zaplanuj swoje Bento z wyprzedzeniem.

Każdego ranka największym pożeraczem czasu jest zaglądanie do lodówki i zastanawianie się, co zrobić na śniadanie. Dlatego postaraj się poświęcić kilka minut w tygodniu po to, aby zaplanować swoje Bento używając tygodniowego planera. Oczywiście nie musisz się go bezwzględnie trzymać, mimo to będzie on dla ciebie pomocną inspiracją i podpowiedzią, co zapakować do Bento.

8. Kupuj jedzenie przyjazne Bento.

Kupowanie składników pod kątem Bento wymaga nieco innego spojrzenia niż zazwyczaj. Podczas zakupów zwróć uwagę na takie składniki, które można zjeść na surowo lub które wymagają krótkiego gotowania, a zarazem pasują rozmiarem do pudełka do Bento, np. cienko krojone plastry mięsa, sery w małych kawałkach, osobno pakowane krakersy, małe bułki (pełnoziarniste!), małe jogurty oraz młode warzywa.

9. Obniżaj koszty.

Jedzenie własnoręcznie przyrządzonego Bento podczas przerwy na lunch pozwala zaoszczędzić sporo pieniędzy, ponieważ aby zaspokoić głód, nie musimy wówczas szukać baru na mieście, ani też kupować niezdrowego jedzenia typu fast-food. Pamiętaj również, żeby nie marnować jedzenia i wkładać do Bento tylko taką ilość jedzenia, jaką jesteś w stanie jednorazowo zjeść, np. tylko jeden banan, trzy plasterki mięsa czy ryby itd.

10. Nie próbuj naśladować japońskiego Bento.

Wzrastająca popularność Bento na całym świecie sprawia, że niektóre oryginalne, japońskie składniki, takie jak sos sojowy czy miso, są coraz bardziej dostępne w polskich sklepach. Niemniej bywają one niezwykle drogie. Dlatego w swoim Bento używaj przede wszystkim składników, które są szeroko dostępne. Bento nie musi być japońskim dziełem sztuki. Tak naprawdę Bento jest zdrowym, atrakcyjnym dla oka i smacznym posiłkiem wykonanym w domu. Cechuje je staranność, a zarazem prostota wykonania oraz poręczność, czyli łatwość zabrania go ze sobą do pracy czy szkoły. To jest prawdziwa filozofia Bento.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz