Burfi (czyt. barfi) to indyjski smakołyk, podobny do naszej krówki, który przybiera różne smaki i kolory.
Istnieje wiele indyjskich nazw, zależy z czego robimy nasz smakołyk:
wiórki kokosowe, pistacje, migdały, orzechy nerkowca,
Jest wiele spolszczonych wersji robienia tego smakołyku z używaniem mleka w proszku, czego osobiście odradzam.
Istnieje wiele indyjskich nazw, zależy z czego robimy nasz smakołyk:
wiórki kokosowe, pistacje, migdały, orzechy nerkowca,
Jest wiele spolszczonych wersji robienia tego smakołyku z używaniem mleka w proszku, czego osobiście odradzam.
Ja podam Wam sposób, który wypróbowałam od jednej indyjskiej Youtubowiczki i jest rewelacyjny.
Burfi Migdałowe
Składniki:
(20 kostek)
(20 kostek)
100 g migdałów
0,5 szklanki cukru
1/3 szklanki mleka
2 łyżki stołowe masła ( w indyjskim przepisie używa się masła "ghee")
szczypta kardamonu (ewentualnie może być bez, to dla podkreślenia indyjskiego smaku)
sylikonowe foremki w kostki na 20szt.
0,5 szklanki cukru
1/3 szklanki mleka
2 łyżki stołowe masła ( w indyjskim przepisie używa się masła "ghee")
szczypta kardamonu (ewentualnie może być bez, to dla podkreślenia indyjskiego smaku)
sylikonowe foremki w kostki na 20szt.
Przygotowanie:
1. Migdały należy zalać wrzątkiem i pozostawić na ok. 30 minut. Następnie należy je obrać ze skórek.
2. Mleko, cukier, migdały wrzucamy do blendera i bardzo dobrze miksujemy.
3. Na patelnie wrzucamy 2 łyżki masła i na średnim ogniu smażymy naszą masę migdałową (proces ten wygląda tak sam jak smażenie konfitury, trzeba ciągle mieszać drewnianą łyżką, aż tłuszcze nam się wytrącą i zrobi się masa, która będzie się wiązać na patelni).
4. Kiedy nasza masa migdałowa jest już usmażona, zestawiamy patelnię i jeszcze mieszamy energicznie przez około 2 minuty.
5. Przekładamy masę do silikonowych foremek (możemy posypać na wierzchu płatkami migdałowymi) czekamy aż się uformuje i wykładamy z foremek ( hindusi formują prostokąt grubości około 5 mm i tną go na kwadraty).
2. Mleko, cukier, migdały wrzucamy do blendera i bardzo dobrze miksujemy.
3. Na patelnie wrzucamy 2 łyżki masła i na średnim ogniu smażymy naszą masę migdałową (proces ten wygląda tak sam jak smażenie konfitury, trzeba ciągle mieszać drewnianą łyżką, aż tłuszcze nam się wytrącą i zrobi się masa, która będzie się wiązać na patelni).
4. Kiedy nasza masa migdałowa jest już usmażona, zestawiamy patelnię i jeszcze mieszamy energicznie przez około 2 minuty.
5. Przekładamy masę do silikonowych foremek (możemy posypać na wierzchu płatkami migdałowymi) czekamy aż się uformuje i wykładamy z foremek ( hindusi formują prostokąt grubości około 5 mm i tną go na kwadraty).
Ważne:
1. Przechowywane w temperaturze pokojowej nie zepsują się przez około tydzień, jeśli chcielibyście, aby były dobre dłużej to musicie trzymać je w lodówce.
2. Przepis jest uniwersalny do zastosowania z pistacjami, wiórkami kokosowymi, nerkowcami.
3. Istnieją również owocowe odmiany burfi np. z użyciem mango.
4. Jeśli lubicie migdały, to ten deser pokochacie. Jest to naprawdę wspaniały sposób na zrobienie migdałowego smakołyku.
5. Oczywiście możecie pigmentować Wasze burfi barwnikami spożywczymi lub naturalnymi takimi jak kurkuma (żółty) czy np. wspomniana herbata w proszku matcha (intensywny zielony).
2. Przepis jest uniwersalny do zastosowania z pistacjami, wiórkami kokosowymi, nerkowcami.
3. Istnieją również owocowe odmiany burfi np. z użyciem mango.
4. Jeśli lubicie migdały, to ten deser pokochacie. Jest to naprawdę wspaniały sposób na zrobienie migdałowego smakołyku.
5. Oczywiście możecie pigmentować Wasze burfi barwnikami spożywczymi lub naturalnymi takimi jak kurkuma (żółty) czy np. wspomniana herbata w proszku matcha (intensywny zielony).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz