sobota, 6 września 2014

Pieczone jabłka w karmelu.



Ten nietuzinkowy sposób podania rajskich jabłuszek z naturalnymi gałązkami od jabłonki zainspirował mnie bardzo do spróbowania ich podania w formie deseru.
Jabłuszka należy podpiec w piekarniku, żeby się zrobiły kruche ( w temp. 170C 10 minut).
Składniki:
rajskie jabłuszka
polewa karmelowa
gałązki jabłoni
Składniki na polewa karmelową:
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki cukru waniliowego
1/4 szklanki wody
2 łyżki masła
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%


Sposób przygotowania:
1. Jabłuszka myjemy,odcinamy ogonki i podpiekamy na blaszce w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170C około 10 minut.
2. Gałązki jabłoni tniemy na krótkie patyczki.
3. Cukier zwykły i waniliowy rozpuszczamy w garnku z podwójnym dnem, cały czas mieszając, aż uzyskamy miodowy kolor.
4. Do rozpuszczonych cukrów dodajemy wodę ( uwaga będzie pryskało i cukier trochę się zbryli ale tym się nie przejmujcie bo i tak po chwili na nowo wszystko się rozpuści), a następnie masło.
5. Gdy wszystko ładnie się ze sobą już połączy dodajemy śmietankę kremówkę, całość mieszamy aż polewa nam trochę zgęstnieje i gotowe.
6. Jabłuszka wyciągamy, nabijamy patyczki i maczamy w gotowej polewie.
7. Układamy jabłuszka na paterze lub talerzu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz