wtorek, 16 września 2014

Cofee Jelly.



Cofee Jelly (z ang. galaretka kawowa) to popularny deser z połączenia żelatyny i kawy w Azji . Różne źródła podają jej pochodzenie z Wietnamu lub Japonii.
Galaretka ma kolor i aromat kawy. Często jest pocięta na kostki i podawana do różnych deserów i napojów.
Kawowe kostki galaretki są czasem dodawane do koktajli mlecznych, na dnie lodów, lub do ich dekoracji. 

Galaretka kawowa jest często dodawana do filiżanki gorącej lub mrożonej kawy, ze śmietaną i syropem, który dodaje się do indywidualnego gustu.
Inna postacią deseru jest warstwa galaretki kawowej i mleka skondensowanego wylanego na kostki galaretki, serwowane w salaterce i jedzone łyżką.

Jeszcze inna to pudding z galaretki kawowej, czy tiramisu.

Na pewno jest to bardzo popularne w Japonii, ale po prostu wszyscy również szaleją na tym punkcie w Stanach i Europie.
Oczywiście serwowane w postacii Frappucino Coffe Jelly w Starbucks'ie zainspirowało cały świat.
Ważną rzeczą przy robieniu tej formy napoju czy deseru jest to, aby galaretka nie była za bardzo ścięta.
Składniki:
1. Kawa rozpuszczalna
2. Wrzątek
3. Cukier brązowy
3. Gelantyna/żelantyna.
4. Mleko, śmietanka do kawy, mleko zagęszczone, mleko skondensowane.
Przygotowanie:
1. Do naczynia/ kubka, szklanki, miseczki wsypujemy tyle kawe ile będziemy wlewać wody (jeśli pijesz kawę z 2 łyżeczek na 200 ml wody to stosunek wsypanej kawy musi się równać ilości wody).
3. Dodaj gelantynę/żelantynę ( jeśli na 1 litr wody jest np. opakowanie, to dodaj 1 opakowanie np. na 1,2l)
4. Jeśli słodzisz to posłudź wedle uznania.
5. Możesz wylać kawową galaretkę do płaskiego naczynia, miski, salaterki czy pojemnika do kostek lodu.
6. Odstaw do wystudzenia, włóż do lodówki.
7. Wyciągnij z lodówki, pokrój na kostki i dodaj do napoju, czy deseru.

Coffe Jelly Frappucino: zrób Frappe (patrz wcześniejszy post) dodaj kostki lodu, kostki galaretki kawowej, ubij mleko skondensowane i wlej jej na końcu.
Coffe Jelly Tiramisu: przekładaj na przemian warstwy galaretki kawowej z galaretką ze mleka skondensowanego (każda warstwa musi pojedyńczo zastygnąć)
Coffe Jelly Milk Shake: do szklanki włóż swoje ulubione lody, tak zaby zapełniły połowę szklanki, zblenduj, dolej mleka i wrzuć kostki kawowe.
i wiele innych ciekawych inspiracji na ten temat.


Wskazówki:
1. Możesz robić takie galaretki kawowe również z alkoholem, alkoholem którego możesz użyć i galaretka ci się zsiądzie to sherry.
2. Jest to doskonała dekoracja do różnych deserów dla dorosłych, możesz taką galaretkę robić w różnych foremkach.
3. Najlepiej smakuje zrobiona kawowa galaretka w proporcjach,w których robisz swoją codzienną kawę instant.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz