poniedziałek, 29 września 2014

Krewetki w jesiennych wariacjach.


Czy czasami macie ochotę na krewetki, ale nie potraficie ich przyrządzić?
Oto przepis, który wypróbowałam i teraz chce się nim z Wami podzielić.
Krewetki w mieszance jesiennych przypraw, czosnku niedźwiedziego i curry. Podane w formie risotto, gwarantują wyśmienity i soczysty smak krewetek.
Składniki:
200-400 gram ryżu
masło lub masło do smażenia
mieszanka warzyw na patelnie
przyprawa z MeiTai
500 gram mrożonych krewetek
2 pory
curry
3 łyżki stołowe czosnku niedźwiedziego

Sposób przygotowania:
1. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło lub wlewamy masło do smażenia, czekamy aż się rozpuści i wyłączamy.
2. Szatkujemy porę i wrzucamy do roztopionego masła, następnie dodajemy mrożone krewetki, mrożone warzywa, przyprawy.
3. Przykrywamy pokrywką i na bardzo małym ogniu dusimy wszystko przez około 30 minut.
4. Do żaroodpornej brytfanki wysypujemy warstwę ryżu, następnie wlewamy naszego sosu, następnie znowu ryżu, znowu sosu (ostanią warstwą musi być sos).
5. Przykrywamy brytfankę i wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę w 200C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz