niedziela, 21 września 2014

Jajko sadzone na toście.


Propozycja na śniadanie.
Składniki:
(4 porcje)
4 plastry boczku
4 kromki chleba tostowego
4 jajka
1/2 szklanki startego sera cheddar
Przygotowanie:
1. Pokroić boczek w kostkę i usmażyć na patelni na chrupiąco, następnie wyłożyć na papierowy ręcznik w celu odsączenia tłuszczu.
2. W chlebie tostowym wyciąć dziury, w które potem musimy wbić jajka. Dziura powinna mieć średnicę żółtka od jajka.
3. Ustawić patelnię z powrotem na średnim ogniu z niewielką ilością masła do smażenia.
4. Gdy tłuszcz się nagrzeje, położyć kromki chleba tostowego i od razu wbić w dziurę jajka.
5. Zmniejszyć ogień do średnio-niskiego. Delikatnie posypać jajka i chleb z startym serem.
6. Przykryć na chwilę pokrywką, aby żółtko się usmażyło.
7. Posypać usmażonymi kostkami boczku i podawać natychmiast!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz