sobota, 20 września 2014

Jalebi, czyli "ciastko ze szmatki".


Jalebi oznacza we wszystkich językach "ciastko ze szmatki", gdyż używa się szmatki do wyciskania ciasta zamiast szprycy cukierniczej (bengalski: Jilapi , Jilawii , arabski: Zulbia, egipski: Moshabbak) są to smażone precelki z mąki pszennej (maida) na głębokim tłuszczu i moczone w syropie cukrowym.
Popularne w krajach subkontynentu indyjskiego, na Bliskim Wschodzie, w Afryce Północnej i Afryce Wschodniej .
Są one szczególnie popularne na subkontynencie indyjskim podczas Ramadanu i Diwali .
Słodycze serwowane są ciepłe i zimne.
Do syropu cukrowego dodaje się często kwas cytrynowy lub sok z limonki, a czasami wodę różaną.
Składniki:
(dla 2 osób)
Na ciasto:
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka drobnego cukru
2 łyżeczki ciepłej wody (do rozrobienia zaczynu z drożdży)
0,5 szklanki wody
2 łyżki oleju rzepakowego
1 pełna łyżka kwaśnej śmietany 18%
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
1. Do miski wsypać mąkę, dodać śmietanę i olej.
2. Rozrobić suche drożdże z cukrem i ciepłą wodą, dodać zaczyn do mąki.
3. Intensywnie mieszając dodawać wody ( ciasto ma być gładkie i gęstsze niż naleśnikowe).
4. Przykryć czystą ścierką kuchenna i pozostawić chwile do wyrośnięcia.
5. W szpryce cukiernicą wkładamy cienką stróżkę i nalewamy ciasta.
6. Wyciskać ciasto cienką strużką formując precelki, spiralki na rozgrzany, dość głęboki olej.
7. Smażymy z dwóch stron na średnim ogniu.
8. Wykładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia tłuszczu.
Syrop:
1/3 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 łyżka soku z cytryny
0,5 łyżeczki mielonego kardamonu (opcjonalnie dla indyjskiego smaku)
1/4 łyżeczki szafranu lub kurkumy (dla koloru)
Przygotowanie:
1. Wymieszać wszystko w rondlu.
2. Zagotować mieszając od czasu do czasu.
3. Zanurzać usmażone jalebi z syropie. Jeść na ciepło lub po ostygnięciu. Dobre z zimnym mlekiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz