sobota, 13 września 2014

Oktoberfest kotlet wieprzowy.



Polecam szczególnie dla Pań, które nie mogą jeść golonki. W naszym Menu danie może być podane jako główne.
Składniki
kotlety schabowe z kością pocięte na dość grube kawałki (2-3 cm)
olej rzepakowy
posiekana cebula
bulion z kurczaka
kminek
pieprz
korzeń selera
kapusta kiszona, płukana i dobrze osuszona
czerwone jabłko, posiekane
boczek w kostce
Sposób przygotowania:
1. Kotlety układamy na patelni i smażymy na oleju rzepakowym na brązowo.
2. Usmażone kotlety ściągamy z patelni i dalej smażymy cebulę.
3. Usmażoną cebulą przelewamy do szerokiego garnka.
4. Następnie wlewamy bulion (rozpuszczona kostka rosołowa w wodzie) i dodajemy kminek, pieprz i starty korzeń selera.
5. Dodajemy kapustę i jabłko.Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu 10-15 minut.
6. Przekładamy w naczynie do piekarnika. Najpierw naszą kapustę z bulionem potem na wierz układamy usmażone kotlety i posypujemy boczkiem w kostce.
7. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 170C i pieczemy około 30 minut, aż schab będzie miękki.

Uwaga:
1. Ilość składników zależy od ilości kotletów, które chcemy zrobić i naczynia, w którym będziemy to robić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz