środa, 10 września 2014

Grzyby marynowane w rosole.


Ten nowatorski sposób marynowania grzybów to doskonała baza pod sosy grzybowe, zupy, kremy zup, dodatek do pieczeni i wiele innych.
To tego przepisu potrzebujemy grzyby takie jak podgrzybki, prawdziwki lub kurki. Grzyby muszą byś średniej wielkości i twarde.
Składniki:
(na 1 kg grzybów)
0,5 l domowego rosołu z kurki wiejskiej
2 liście laurowe
6 gałązek tymianku
6 ząbków czosnku
0,5 l wytrawnego białego wina
2 garści natki pietruszki
ziarnisty pieprz kolorowy
ziarna kolendry
Sposób przygotowania:
1. Rosół, wino i przyprawy mieszamy, a następnie zagotowujemy.
2. Oczyszczone grzyby najlepiej średnie w całości) dodajemy do zalewy i gotujemy około 30 minut.
3. Ugotowane grzyby przekładamy do słoiczków (umyte słoiki włóż do nagrzanego piekarnika do 100C na 10-15 minut i w gorące słoiki wkładaj grzyby)
4. Zalewamy gorącą marynatą i zakręcamy.
Uwaga:
1. Grzyby powinny się marynować około 2 tygodni po tym czasie są gotowe do spożycia.
2. Nadaję się tylko jako dodatek czy baza, nie smakują bezpośrednio jedzone ze słoika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz