Czasami dobra kiszona kapusta jest na wagę złota.
Oczywiście, że na tradycyjny bigos musiałabym nakisić chyba beczki, ale czasami brakuje tej kapusty, albo kupię główkę, bo potrzebuję na surówkę dla dwojga i co z resztą?
Oczywiście, że na tradycyjny bigos musiałabym nakisić chyba beczki, ale czasami brakuje tej kapusty, albo kupię główkę, bo potrzebuję na surówkę dla dwojga i co z resztą?
Mój mąż bardzo polubił kapustę kiszoną z kminkiem robioną przez mojego dziadka Konrada i od tamtej pory, ja również eksperymentuję z kiszeniem kapusty w winie, curry, kminku, z jabłkami, itp.
Produkty do ukiszenia kapusty zawsze mamy w domu, szkoda zmarnować, a od słoiczka do słoiczka zrobi się beczuszka Emotikon smile
Jak ukisić taką kapustę w domu?
Przygotowanie:
1. Ściągamy wierzchnie liście kapusty, ale nie wyrzucamy!
2. Następnie szatkujemy kapustę, posypując ją solą i masując ją aż uwolni soki.
3. Przekładamy kapustę do wyparzonych słoików (wystudzonych).
4. Dodajemy solanki (łyżka grubej soli kuchennej na litr wody) tak aby zakryć kapustę w słoikach.
5. Na wierzch układamy kawałek umytego liścia kapusty ( liść ułożony w ten sposób zapobiega powstawaniu szumów i produkcji drożdży i pleśni)
6. Zakręcamy słoiki i odstawiamy w zaciemnione miejsce w temperaturze pokojowej na około 3 tygodnie.
7. Od czasu do czasu odkręcamy słoiki, aby uwolnić gaz i obniżyć ciśnienie, gdyż w innym wypadku kapusta może nam się zepsuć i po prostu wybuchnąć w sufit ( najlepiej co 2 dni)
8. Za każdym razem kiedy odkręcimy słoik uzupełniamy solanką, aby kapusta była przykryta w słoiku.
9. Trzy tygodnie to minimum kiszenia kapusty, jeśli stwierdzimy, że jest jeszcze nie odpowiednia, to musimy odczekać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz