Lassi to indyjski napój przyrządzany z jogurtu, wody i przypraw spożywany dla orzeźwienia w upalne dni.
Tradycyjne lassi jest słone i przyprawione chili.
Współcześnie popularność zdobyła słodka odmiana tego napoju przyprawiona wodą różaną i różnymi owocami (cytryną, mango, truskawkami).
Tradycyjne lassi jest słone i przyprawione chili.
Współcześnie popularność zdobyła słodka odmiana tego napoju przyprawiona wodą różaną i różnymi owocami (cytryną, mango, truskawkami).
Lassi spożywane jest także w Turcji, gdzie zwykle składa się z jogurtu, wody, soli i cytryny.
Podczas pobytu w Indiach warto spróbować tego napoju (w niektórych miejscach najlepiej jest zamawiać bez lodu, z racji na niewiadomą czystość wody).
Tradycyjnie podawany jest on w glinianych beczułeczkach.
Tradycyjnie podawany jest on w glinianych beczułeczkach.
Owocowe słodkie wersje możecie samemu zrobić w domu.
Najbardziej popularne jest z mango.
Najbardziej popularne jest z mango.
Mango lassi
Składniki:
(2 porcje)
Składniki:
(2 porcje)
1 duże dojrzałe mango
1 szklanka jogurtu greckiego
1/2 szklanki chłodnej wody
1 łyżka syropu klonowego lub miodu
1 łyżka cukru
1 szklanka jogurtu greckiego
1/2 szklanki chłodnej wody
1 łyżka syropu klonowego lub miodu
1 łyżka cukru
Przygotowanie:
1. Mango obrać ze skórki. Obkroić nożem miąższ usuwając pestkę. 2. 2. Gładki miąższ (bez włókien od pestki) włożyć do pojemnika blendera, dodać resztę składników: jogurt, wodę, syrop klonowy lub miód, cukier.
3. Zmiksować długo i dokładnie na gładki mus
1. Mango obrać ze skórki. Obkroić nożem miąższ usuwając pestkę. 2. 2. Gładki miąższ (bez włókien od pestki) włożyć do pojemnika blendera, dodać resztę składników: jogurt, wodę, syrop klonowy lub miód, cukier.
3. Zmiksować długo i dokładnie na gładki mus
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz