Gazpacho to hiszpańska zupa, wywodząca się z Andaluzji, która nie wymaga gotowania i jest podawana na zimno.
Użycie arbuza do gazpacho daje ciekawe doznania smakowe.
Składniki:
6 szklanek miąższu z arbuza
1 ogórek
1/4 szklanki liści świeżej kolendry lub liści mięty
1 cebula zielona (jej zielona cześć ewentualnie szczypior)
2 do 3 łyżki stołowe sosu salsa
1 ogórek
1/4 szklanki liści świeżej kolendry lub liści mięty
1 cebula zielona (jej zielona cześć ewentualnie szczypior)
2 do 3 łyżki stołowe sosu salsa
Sposób przygotowania:
1. Miąższ z arbuza wrzucamy do blendera,następnie umieszczamy w zamykanym słoju.
2. Kroimy ogórka ze skórką wzdłuż i na pół. Wybieramy ziarna i kroimy w dość dużą kostkę.
3. Grubo siekamy kolendrę lub miętę i blendujemy wraz z zieloną cebulką. Osączyć i usunąć nadmiar soków. Dodać do słoja z miąższem z arbuza.
4. Dodać 2-3 łyżki sosu salsa do smaku.
5. Przechowywać w lodówce w lodówce do schłodzenia i podawać na zimno.
2. Kroimy ogórka ze skórką wzdłuż i na pół. Wybieramy ziarna i kroimy w dość dużą kostkę.
3. Grubo siekamy kolendrę lub miętę i blendujemy wraz z zieloną cebulką. Osączyć i usunąć nadmiar soków. Dodać do słoja z miąższem z arbuza.
4. Dodać 2-3 łyżki sosu salsa do smaku.
5. Przechowywać w lodówce w lodówce do schłodzenia i podawać na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz