Jeśli zostają Ci resztki przejrzałego sera w lodówce możesz je zawsze zamienić na przepyszną pikantną pastę zwaną "Obazda"- jak to robią Bawarczycy.
Składniki:
500 g pikantnego sera Camembert
100 g masła
100 g serka topionego
1 cebula
2 łyżeczki papryki w proszku
1 łyżeczka miodu
50 ml piwa pszenicznego
sól
pieprz
1/2 łyżeczki kminku (najlepiej świeżo utartego)
100 g masła
100 g serka topionego
1 cebula
2 łyżeczki papryki w proszku
1 łyżeczka miodu
50 ml piwa pszenicznego
sól
pieprz
1/2 łyżeczki kminku (najlepiej świeżo utartego)
Przygotowanie:
1. Ubij masło w mikserze aż będzie puszyste.
2. Pokrój Camembert na grube kawałki i stopniowo dodawaj do masła. Na końcu dodaj serek topiony.
3. Pokrój drobno cebulę i zeszklij na małej ilości masła wraz z papryką. Dodać do mieszanki serowej.
4. Dodaj odrobinę miodu oraz piwo pszeniczne (np. Paulaner), a następnie dopraw solą, pieprzem i odrobiną kminku.
5. Podawaj pastę w miseczkach, bulionówkach lub małych salaterkach.
2. Pokrój Camembert na grube kawałki i stopniowo dodawaj do masła. Na końcu dodaj serek topiony.
3. Pokrój drobno cebulę i zeszklij na małej ilości masła wraz z papryką. Dodać do mieszanki serowej.
4. Dodaj odrobinę miodu oraz piwo pszeniczne (np. Paulaner), a następnie dopraw solą, pieprzem i odrobiną kminku.
5. Podawaj pastę w miseczkach, bulionówkach lub małych salaterkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz