Matcha to rodzaj zielonej herbaty. Jeszcze przed jej zebraniem, krzewy herbaty osłania się na kilka tygodni matami, aby spowolnić ich wzrost. Podczas tego procesu liście wydzielają aminokwasy, co sprawia, że herbata nabiera bogatszego smaku i aromatu oraz staje się nieco słodsza od herbat takich jak sencha.
Wyhodowane w ten sposób liście o pastelowym, zielonym odcieniu suszy się i ściera. Powstały proszek, czyli ostateczna forma matcha stanowi składnik wielu wspaniałych japońskich deserów.
Sporządza się też z niego wyjątkową herbatę, podawaną podczas ceremonii picia herbaty - Chanoyu.
Ze względu na konsystencję matcha, należy obchodzić się z nią delikatnie. Proszek jest tak drobny i lekki, że chwila nieuwagi może zakończyć się wzniesieniem zielonego obłoku, który opadając pokryje herbatą wszystko dookoła.
Wyhodowane w ten sposób liście o pastelowym, zielonym odcieniu suszy się i ściera. Powstały proszek, czyli ostateczna forma matcha stanowi składnik wielu wspaniałych japońskich deserów.
Sporządza się też z niego wyjątkową herbatę, podawaną podczas ceremonii picia herbaty - Chanoyu.
Ze względu na konsystencję matcha, należy obchodzić się z nią delikatnie. Proszek jest tak drobny i lekki, że chwila nieuwagi może zakończyć się wzniesieniem zielonego obłoku, który opadając pokryje herbatą wszystko dookoła.
Nie raz jeszcze będę wspominała o tej herbacie, gdyż można z niej robić wspaniałe lody i desery.
Dzisiaj w postaci Tea Latte, które pierwszy raz piłam w Starbucks'ie.
Dzisiaj w postaci Tea Latte, które pierwszy raz piłam w Starbucks'ie.
Matcha proszek możecie dostać w sklepach zielarskich lub na allegro w Polsce.
Jest to najlepszy rodzaj zielonej herbaty, znaczy pod względem walorów smakowych i odżywczych.
Powiem tak, ta herbata nie odchudza, ale wspomaga nasz prawidłowy metabolizm.
Powiem tak, ta herbata nie odchudza, ale wspomaga nasz prawidłowy metabolizm.
Poza tym w formie latte jest pyszna i naprawdę gorąco polecam zrobić samemu, bo w Starbacks'ie dość za nią zapłacimy...
Do podawania tej herbaty najlepiej sprawdza się szkło z Ikei 21412 Made in Bulgaria, takie jak na zdjęciu.
Nie dajcie się nabrać na niby organiczne produkty, które kosztują o wiele więcej niż normalne. Matcha powinna kosztować około 13-15 zł za 50 gram.
Podaje Wam przepis...
Składniki:
1 łyżeczka proszku matcha
1/4 szklanki wrzącej wody
3/4 szklanki mleka 2,0%
miód lub słodzik
1/4 szklanki wrzącej wody
3/4 szklanki mleka 2,0%
miód lub słodzik
Przygotowanie:
1. Wlewamy 1/4 szklanki wrzątku i wsypujemy proszek matcha.
2. Mieszamy aż proszek się rozpuści dodajemy miodu lub słodzika.
3. Mleko wlewamy do rondla i grzejemy (nie może się zagotować) ubijając je ciągle trzepaczką, aż osiągnie temperaturę 70C
4. Wlewamy gorące mleko do szklanki z naparem z matcha.
1. Wlewamy 1/4 szklanki wrzątku i wsypujemy proszek matcha.
2. Mieszamy aż proszek się rozpuści dodajemy miodu lub słodzika.
3. Mleko wlewamy do rondla i grzejemy (nie może się zagotować) ubijając je ciągle trzepaczką, aż osiągnie temperaturę 70C
4. Wlewamy gorące mleko do szklanki z naparem z matcha.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz