piątek, 12 września 2014

Jesienna odsłona łososia.


W tym roku, bynajmniej w Holandii, bardzo obrodziła leszczyna i mamy bardzo dużo orzechów laskowych.
Zatem chciałam Wam pokazać przepis na jesiennego łososia.
Skłądniki:
1/2 szklanki japońskiej tartej bułki pełnoziarnistej "Panko"

1/2 szklanki skruszonych orzechów włoskich 

400 g surowego filetu z łososia
1/4 łyżeczki soli morskiej
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
50 ml świeżego soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 170C.
2. W małej misce wymieszaj "Panko" i skruszone orzechy laskowe.
3. Umieść filet z łososia w dużym naczyniu do pieczenia i posyp solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, następnie skrop sokiem z cytryny.
4. Mieszaninę "Panko" i orzechów laskowych posyp na wierzchu filetu naciskając, żeby wniknęły trochę w łososia.
5. Umieścić w piekarniku i piecz 15-30 minut (zależy od grubości filetu, najlepiej sprawdzić widelcem).
WSKAZÓWKI:
1. Panko to japońska wersja tartej bułki, wykorzystywanej jako panierka (np. do kotletów tonkatsu) lub wypełnienie do różnego rodzajów kotletów (np. pulpety krabowe). W odróżnieniu od znanej w Polsce bułki tartej Panko ma lżejsze, większe i bardziej chrupiące kawałki, przez co toworzy bardziej chrupiącą i puszystą panierkę. Możecie ją zakupić w Polsce w internecie.W Holandii często jest w JUMBO albo XENOS.
2. Starajcie się zakupić filet z łososia bez skóry, jeśli niestety macie ze skórą, to skórą należy położyć do dołu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz