W tym roku, bynajmniej w Holandii, bardzo obrodziła leszczyna i mamy bardzo dużo orzechów laskowych.
Zatem chciałam Wam pokazać przepis na jesiennego łososia.
Zatem chciałam Wam pokazać przepis na jesiennego łososia.
Skłądniki:
1/2 szklanki japońskiej tartej bułki pełnoziarnistej "Panko"
1/2 szklanki japońskiej tartej bułki pełnoziarnistej "Panko"
1/2 szklanki skruszonych orzechów włoskich
400 g surowego filetu z łososia
1/4 łyżeczki soli morskiej
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
50 ml świeżego soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 170C.
2. W małej misce wymieszaj "Panko" i skruszone orzechy laskowe.
3. Umieść filet z łososia w dużym naczyniu do pieczenia i posyp solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, następnie skrop sokiem z cytryny.
4. Mieszaninę "Panko" i orzechów laskowych posyp na wierzchu filetu naciskając, żeby wniknęły trochę w łososia.
5. Umieścić w piekarniku i piecz 15-30 minut (zależy od grubości filetu, najlepiej sprawdzić widelcem).
2. W małej misce wymieszaj "Panko" i skruszone orzechy laskowe.
3. Umieść filet z łososia w dużym naczyniu do pieczenia i posyp solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, następnie skrop sokiem z cytryny.
4. Mieszaninę "Panko" i orzechów laskowych posyp na wierzchu filetu naciskając, żeby wniknęły trochę w łososia.
5. Umieścić w piekarniku i piecz 15-30 minut (zależy od grubości filetu, najlepiej sprawdzić widelcem).
WSKAZÓWKI:
1. Panko to japońska wersja tartej bułki, wykorzystywanej jako panierka (np. do kotletów tonkatsu) lub wypełnienie do różnego rodzajów kotletów (np. pulpety krabowe). W odróżnieniu od znanej w Polsce bułki tartej Panko ma lżejsze, większe i bardziej chrupiące kawałki, przez co toworzy bardziej chrupiącą i puszystą panierkę. Możecie ją zakupić w Polsce w internecie.W Holandii często jest w JUMBO albo XENOS.
2. Starajcie się zakupić filet z łososia bez skóry, jeśli niestety macie ze skórą, to skórą należy położyć do dołu.
1. Panko to japońska wersja tartej bułki, wykorzystywanej jako panierka (np. do kotletów tonkatsu) lub wypełnienie do różnego rodzajów kotletów (np. pulpety krabowe). W odróżnieniu od znanej w Polsce bułki tartej Panko ma lżejsze, większe i bardziej chrupiące kawałki, przez co toworzy bardziej chrupiącą i puszystą panierkę. Możecie ją zakupić w Polsce w internecie.W Holandii często jest w JUMBO albo XENOS.
2. Starajcie się zakupić filet z łososia bez skóry, jeśli niestety macie ze skórą, to skórą należy położyć do dołu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz