sobota, 13 września 2014
Menu na Oktoberfest Party.
Mam bardzo dużo propozycji dla Was, dlatego nie jestem w stanie zmieścić wszystkich przepisów w jednym poście.
Będą to głównie niemieckie "Schmankerl", czyli bawarskie przysmaki serwowane między innymi z okazji Oktoberfest.
A więc w Menu powinien pojawić się:
1. "Hendl", czyli pieczony kurczak.
2. "Schweinshaxe" ("Schweinhachse"), czyli golonka.
3. "Brotzeit" (brettl) - to bardzo popularny talerz bawarskich serów i wędlin. Na nim można znaleźć często "Brezn" (precel), "Radi" (rzodkiwekę) i "Leberkäse"(pasztet z wątróbek, zapiekany w chlebowych formach i często podawany razem z sałatką ziemniaczaną).
4. Brezn (precel)
5. "Obazda"jest to typowo bawarska specjalność z sera (Käse) Camembert, cebuli (Zwiebel), papryki (Paprika), masła (Butter), czasem również piwa w formie zapiekanej.
6. Prócz tego pierniki (Lebkuchen)
To tradycyjne Menu jakie możemy zastać na Oktoberfest.
Do naszego Menu w domu dołożymy jeszcze trochę kuchni polskiej, holenderskiej i włoskiej.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz