Składniki:
12 jajek kurzych
2 czerwone buraki, pokrojone na małe kawałki
pół filiżanki octu jabłkowego
6 ziaren pieprzu lub jagód jałowca
3 łyżki płatków chili
1/4 szklanki cukru
1 łyżka soli
6 szklanek wody
12 jajek kurzych
2 czerwone buraki, pokrojone na małe kawałki
pół filiżanki octu jabłkowego
6 ziaren pieprzu lub jagód jałowca
3 łyżki płatków chili
1/4 szklanki cukru
1 łyżka soli
6 szklanek wody
Przygotowanie:
1. Ugotować jajka na twardo.
2. Wystudzić ugotowane jajka w zimnej wodzie.
3. Starannie obrać jajka, ściągając błonki.
4. Umieścić je luźno w słoiku.
5. W rondlu wymieszać ocet jabłkowy, ziarna pieprzu (jałowiec), płatki chili, cukier, sól i wodę zagotować na dużym ogniu. Dodać buraki, gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej.
6. Odcedzić przez sito marynatę. resztę składników wyrzucić.
7. Powoli wlać schłodzoną marynatę do słoików z jajkami, aż zakryją się jajka marynatą.
8. Odstawić do lodówki na minimum 3 dni.
9. Gdy jaja są gotowe po około 72 godzinach w lodówce, przekroić na pół i tak serwować.
2. Wystudzić ugotowane jajka w zimnej wodzie.
3. Starannie obrać jajka, ściągając błonki.
4. Umieścić je luźno w słoiku.
5. W rondlu wymieszać ocet jabłkowy, ziarna pieprzu (jałowiec), płatki chili, cukier, sól i wodę zagotować na dużym ogniu. Dodać buraki, gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej.
6. Odcedzić przez sito marynatę. resztę składników wyrzucić.
7. Powoli wlać schłodzoną marynatę do słoików z jajkami, aż zakryją się jajka marynatą.
8. Odstawić do lodówki na minimum 3 dni.
9. Gdy jaja są gotowe po około 72 godzinach w lodówce, przekroić na pół i tak serwować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz