niedziela, 14 września 2014

Jak można zachować świeżość ciast na dłużej - babki, keksy, pierniki, makowce, murzynki...


Babki, keksy, pierniki i murzynki pieczone w papierze i pozostawione tak w nim oraz posmarowane pomadą z marmolady, dłużej zachowują swoją świeżość!!!
Możecie np. upiec pierniki na Boże Narodzenie tydzień wcześniej i nadal będą świeże.
Czy Baby Wielkanocne i również będą świeże.
Rolady drożdżowe z makiem (makowce) podczas pieczenie również zawija się w papier, aby nam ciasto nie pękło i masa makowa nie wypłynęła na wierzch, po upieczeniu zdejmuje się papier i smaruje również pomadą z marmolady, przed polaniem lukrem.
Jak zatem możecie zachować świeżość Waszych wypieków?
1. Wymieszaj marmoladę z taką ilością wrzątku, aby miała lekko płynną konsystencję.
2. Na gorące ciasto wsmaruj utworzoną pomadę z marmolady.
3. Następnie jak pomada wsiąknie w ciasto możesz polać polewą, lukrem czy posypać cukrem pudrem (na pewno cukier puder nie spadnie wtedy z ciasta)
4. Marmolada różana ma specyficzny smak, który doda również czegoś do Waszych wypieków.
Jest to naprawdę sprawdzony sposób, który polecam Wam wszystkim.

Na zdjęciach użyte są powidła śliwkowe domowej roboty, ale pomada z marmolady różanej jest najlepsza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz