wtorek, 30 września 2014

Pyszne ciasto czekoladowe w 4 minuty czyli "babeczka z kubeczka"


Co prawda nie jestem zwolennikiem jedzenia robionego w kuchence mikrofalowej, ale lepiej jest zjeść takie ciastko niż batonika.
Składniki
4 łyżki mąki
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao w proszku niesłodzone
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki mleka
2 łyżki oleju roślinnego
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżka czekoladowych płatków typu
Sposób przygotowania:
1. Wymieszać mąkę, cukier, kakao i sodę w dużym kubku. Dobrze wymieszać, aż suche składniki są dobrze wymieszane. Dodać mleko, olej i wanilię i wymieszać na gładką masę. Posypać czekoladą na wierzchu.
2. Wstawić do kuchenki mikrofalowej na 1 min 30 sek. (Ciasto będzie rosnąć w górę, a następnie opadać trochę na dół). Włożyć wykałaczkę do środka i sprawdzić czy się upiekło. Jeżeli nie,wstawić jeszcze na 10 sec, ale uwaga teraz może wybuchać. Dokładny czas zależy od kuchenki.
3. Wyłożyć gotowe ciasto w kubku i poczekać chwilę aż wystygnie, przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz