piątek, 19 września 2014

Vla.


Vla jest to holenderski deser mleczny, podobny do budyniu.
Vla pojawiło się w latach pięćdziesiątych, pierwotnie było wytwarzane poprzez gotowanie mleka z żółtkami, jednakże teraz używa się skrobi kukurydzianej i innych substancji zagęszczających zamiast jajek.
Vla jest słodzone i występuje w różnych smakach, jak czekoladowy, waniliowy, karmelowy, czy bananowy. Niektóre vla występują tylko sezonowe, np. na jesieni sprzedaje się vla gruszkowe, a podczas Dnia Królowej (holenderskie święto narodowe) specjalne vla pomarańczowe.

Powiem od razu, nie robię sama vla, kupuję je z Campina.
Nie jest to też, coś bardzo odżywczego, gdyż zbliżone jest
to to do naszego budyniu lecz o bardziej lejącej konsystencji.
Zakupione vla z Campiny zawiera mleko, skrobię kukurydzianą, aromat i barwnik, którym jest kurkuma, a nie jakieś E-...
Podaje Wam przepis jak możecie zrobić takie vla, jeśli nie możecie go zakupić.
Składniki:
(na ok 3/4 litra)
2 garnki jeden duży i szeroki, drugi mniejszy i wysoki.
1 laska wanilii
600 ml mleka pełnotłustego 3,2%
2 jajka
20 g mąki kukurydzianej
szczypta soli
75 g drobnego cukru (może być cukier puder)
Przygotowania:
1. Przekrój wanilię wzdłuż i dodaj do mleka.
2. Przegotuj mleko z wanilią w stalowym lub emaliowanym wysokim garnku i podgrzewaj na małym ogniu przez 15 minut.
3. Szeroki garnek wypełnij do połowy wodą i zagotuj wodę.
4. Wymieszaj jajka z mąką kukurydzianą, solą i cukrem.
5. Wyjmij wanilię z mleka i dodaj trochę mleka do jajek, wymieszaj.
6. Dodaj jajka do mleka, wstaw garnek z mlekiem do garnka z gotującą wodą i podgrzewaj mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Vla powinna zostawać na łyżce.
Wskazówki:
1. Aby zapobiec powstawaniu kożuszka, można posypać vla niewielką ilością cukru lub wstawić naczynie z vla do garnka z zimną wodą i co 5 minut mieszać do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz