Rosół (ang. Consomme, bo często ludzie mówią chicken soup, a jest to niepoprawne) jest niezagęszczaną (w odróżnieniu od większości innych zup) zupą z wszelakiego drobiu (najczęściej kury lub kurczaka) lub wołowiny albo baraniny, sporządzaną na wywarze mięsno-warzywnym; może być z dodatkiem mięsa wołowego (głownie szponder).
Jeszcze parę lat temu znałam rosół tylko w jednej odsłonie. Z resztą pierwsze moje gotowanie rosołu kończyło się "mdła zupą", gdyż zlewałam cały tłuszcz i mój rosół był strasznie "chudy" i chyba niesmaczny.
Dopiero od 2 lat w końcu gotuję prawdziwy rosół w różnych odsłonach. Na prawdziwej kurce z brodnickiego targu, na wolnym ogniu, klarowny i wyśmienity...
Teraz już możemy zauważyć, że jesień wolnym krokiem wchodzi do naszej kuchni i niebawem smaki lata zostaną z naszej kuchni wyparte i zastąpione smakami jesieni, więc czas na kolejną odsłonę rosołu, jesienną.
Składniki
1 kurka wiejska z brodnickiego targu Emotikon wink
2 dorodne marchewki
1/4 dużego korzenia selera
2 pietruszki
1 cebula
1 por (ciemnozielona część)
1 fenkuł (koper włoski)
1 papryka
400 g świeżych grzybów (najlepiej prawdziwki)
5-10 szt. śliwek
garść żurawiny
1 papryczka chilli
5 ząbków czosnku
zioła : majeranek, lubczyk, rozmaryn, szałwia, tymianek, estragon
sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, gorczyca
sól i pieprz mielony do smaku
1 kurka wiejska z brodnickiego targu Emotikon wink
2 dorodne marchewki
1/4 dużego korzenia selera
2 pietruszki
1 cebula
1 por (ciemnozielona część)
1 fenkuł (koper włoski)
1 papryka
400 g świeżych grzybów (najlepiej prawdziwki)
5-10 szt. śliwek
garść żurawiny
1 papryczka chilli
5 ząbków czosnku
zioła : majeranek, lubczyk, rozmaryn, szałwia, tymianek, estragon
sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, gorczyca
sól i pieprz mielony do smaku
Sposób przygotowania:
1. Kurkę pokroić, umyć i włożyć do garnka.
2. Dodać włoszczyznę.
3. Cebulę obrać, opalić nad ogniem i wrzucić do garnka.
4. Główkę fenkułu pokroić i wrzucić do garnka.
5. Paprykę słodką i papryczkę chilli pokroić na duże kawałki opalić nad ogniem i wrzucić do garnka.
6. Obrać czosnek i wrzucić do garnka.
7. Do garnka dorzucić oczyszczone grzyby (podzielone na łebki i ogonki), wypestkowane śliwki i żurawinę.
8. Dodać wszystkie przyprawy i zioła.
9. Zalać wszystko wodą i gotować na wolnym ogniu.
2. Dodać włoszczyznę.
3. Cebulę obrać, opalić nad ogniem i wrzucić do garnka.
4. Główkę fenkułu pokroić i wrzucić do garnka.
5. Paprykę słodką i papryczkę chilli pokroić na duże kawałki opalić nad ogniem i wrzucić do garnka.
6. Obrać czosnek i wrzucić do garnka.
7. Do garnka dorzucić oczyszczone grzyby (podzielone na łebki i ogonki), wypestkowane śliwki i żurawinę.
8. Dodać wszystkie przyprawy i zioła.
9. Zalać wszystko wodą i gotować na wolnym ogniu.
Uwaga:
1. Gotować rosół od 3-4 godzin.
2. Po ugotowaniu przecedzić rosół.
3. Podawać z makaronem, posypany posiekanymi grzybami i śliwkami, na których gotował się rosół oraz świeżymi ziołami.
1. Gotować rosół od 3-4 godzin.
2. Po ugotowaniu przecedzić rosół.
3. Podawać z makaronem, posypany posiekanymi grzybami i śliwkami, na których gotował się rosół oraz świeżymi ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz