Nasi Panowie oglądają i kibicują, jest to dla większości z Nas nieuniknione, dlatego zróbmy im czasami niespodziankę i przygotujmy dla nich coś specjalnego, a nie tylko chipsy i piwo!!!
Finger food (z ang. żywność jedzona palcami) jest to rodzaj pożywienia jedzonego przy użyciu rąk, dla odróżnienia od potraw spożywanych przy użyciu sztućców.
Pojęcie finger food upowszechniły poradniki kulinarne w latach 80. XX w. W 1986 June Budgen poświęciła tego rodzaju potrawom osobny rozdział w swojej Księdze przekąsek.
W początkach XXI w. na rynku wydawniczym pojawiło się kilkanaście poradników poświęconych wyłącznie przygotowaniu finger food.
W Polsce synonimem finger food staje się określenie „na jeden kęs”. Generalnie akceptowane jest spożywanie rękoma miniaturowych pierogów z nadzieniem mięsnym, kiełbasek, sera i oliwek na wykałaczkach, a także drumsticków z kurczaka i miniaturowych kanapek oraz tartinek.
Finger food dzielimy na kilka rodzai:
Kids finger food - zestawy dla dzieci
Wedding finger food - zestawy weselne
Salt finger food - zestawy słone
Sweet finger food - zestawy słodkie
Wedding finger food - zestawy weselne
Salt finger food - zestawy słone
Sweet finger food - zestawy słodkie
Współczesne firmy cateringowe dostarczają szerokiego asortymentu finger food na uroczystości rodzinne (wesela, urodziny), jako tańszą odmianę przekąsek, stwarzającą gościom większą swobodę w doborze przysmaków, nieograniczoną konwencjonalnym użyciem sztućców. W czasie bardziej sformalizowanych przyjęć coraz częściej pojawiają się na stołach ciastka, krakersy i pokrojone owoce, które wypada jeść rękoma.
Na te przekąski muszę jednak poświęcić więcej czasu, są do tego niezbędne sztućce, miseczki, plastykowe pojemniczki, itp.
Dzisiaj po prostu z okazji MS w siatkówce mężczyzn, tak mi się przypomniało.
Dajcie znać proszę w komentarzu czy chcielibyście, abym nakręciła w przyszłości filmik i pokazała Wam jak się robi takie przekąski i co ja mam zawsze sprawdzonego na takie okoliczności.
Jeśli się podoba dajcie "łapkę w górę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz